Új eredmények az elhízásról

Dr. Lontay Beáta kutatócsoportja a zsírsejtek kialakulásával kapcsolatos legújabb eredményeit közölte a Stem Cells and Development című folyóiratban. Az elhízás olyan kórállapot, mely során a zsírraktározás mértéke káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez vezethet. Ennek kialakulásához hozzájárul a hosszúláncú zsírsavak túlzott fogyasztása. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem minden zsírsav káros az egészségünkre; a rövid és közepes láncú zsírsavak jótékony hatását már bizonyították. A rövidláncú zsírsavakat a bélben élő baktériumok hozzák létre az emésztetlen szénhidrátok fermentációjával. A mezenchimális őssejtek a zsírsejtképződés elsődleges forrásai, ezért célul tűztük ki a rövidláncú zsírsavak hatásának vizsgálatát ezekre a sejtekre. Humán méhlepény eredetű őssejteket használtunk vizsgálataink során, és bizonyítottuk, hogy a rövidláncú zsírsavak csökkentették az őssejtek zsírsejtekké való átalakulását és a zsírfelhalmozódását. Mivel őssejtek szervezetünk szinte minden pontján jelen vannak, a zsírsejtképző és rövidláncú zsírsavak segítségével egy lehetséges terápiás lehetőség nyílik az elhízás kezelésére.


A propionsav gátolja a mesenchimális őssejtek zsírsejtekké differenciálódását
 

Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 08. 10:22